2 januari 2017

Proefpersonen gezocht voor eiwitonderzoek

Proefpersonen gezocht voor onderzoek naar invloed eiwit op elasticiteit bloedvatenHet risico op het ontstaan van hart- en vaat ziekten kan worden verkleind door een gezonde leefstijl, waaronder niet roken, voldoende beweging en een gezonde voeding. Als onderdeel van een gezonde voeding worden tegenwoordig steeds meer voedingsmiddelen ontwikkeld waaraan ingrediënten worden toegevoegd waarvan gebleken is dat deze helpen het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Bijvoorbeeld door de elasticiteit van de bloedvaten te verbeteren. Een voorbeeld van een dergelijk ingrediënt zou het eiwithydrolysaat NWT-03 (eiwit gesplitst in kleinere onderdelen) kunnen zijn.

Om de invloed van dit eiwithydrolysaat op de elasticiteit van de bloedvaten te kunnen onderzoeken, is de vakgroep Humane Biologie op zoek naar mannen en vrouwen:

  • met overgewicht (een BMI boven 30) of een taille-omvang boven de 94 cm voor mannen en boven de 80 cm voor vrouwen
  • die niet roken
  • die tussen de 18 en 75 jaar oud zijn
  • die NIET allergisch zijn voor kippeneiwitdie
  • die GEEN bloeddrukverlagende middelen gebruiken
  • die GEEN cholesterolverlagende middelen gebruiken

Het onderzoek bestaat uit 2 perioden van beide 4 weken, die gescheiden worden door een pauze variërend van 2 tot 8 weken. Tijdens het onderzoek drinkt u thuis iedere ochtend een poeder opgelost in water. Verschillende metingen vinden plaats op de universiteit: er zal onder andere bloeddruk en de elasticiteit van de bloedvaten worden gemeten. Ook wordt bloed geprikt en zal een foto van het netvlies worden gemaakt. Deze afspraken worden in goed overleg ingepland.

Na afronding van het onderzoek ontvangt u naast een reiskostenvergoeding een vergoeding van max. €250 excl. reiskosten. (afhankelijk van het aantal testdagen)

Om te bepalen of u geschikt bent voor deelname aan dit onderzoek, zullen er eerst 2 vooronderzoeken plaatsvinden.

Bent u geïnteresseerd en/of wilt u meer informatie neem dan gerust contact op met: Dorien Pieters of Bibi Waterval via T 0638464185 / 043-3881305 of nwt-03@maastrichtuniversity.nl.