Lichaamssamenstelling

Ideaalgewicht

Het ideaalgewicht kan worden bepaald aan de hand van de polsomtrek of de elleboogbreedte. De bepaling van de lichaamsbouw met behulp van de elleboogbreedte is betrouwbaarder dan met behulp van de polsomtrek. De polsomtrek wordt namelijk meer beïnvloed door het huidige gewicht van de persoon.
 

PolsomtrekHet berekenen van de polsomtrek  

De polsomtrek meet men over de botten van de pols met een meetlint. Aan de hand van de volgende formule bepaalt men de waarde waarmee in de tabel de lichaamsbouw kan worden afgelezen: lichaamslengte (m) / polsomtrek (cm)

  

 

Elleboogbreedte Het berekenen van de elleboogbreedte

De elleboogbreedte wordt bepaald met behulp van een schuifmaat, waarbij de patiënt de elleboog in een hoek van 90ºC gebogen houdt.
 
 
 
 
 
 
 

Berekening van het percentage ideaalgewicht (PIW)

Het percentage ideaalgewicht, ofwel relatief gewicht index, drukt uit hoeveel procent het huidige gewicht is van het ideale gewicht. Deze formule luidt: huidige lichaamsgewicht / ideale lichaamsgewicht x 100%
 

Bepaling ideaalgewicht

-
 

Referentiewaarden

  • Referentiewaarden bepaling ideaalgewicht bij volwassenen en ouderen. De lichaamsbouw aan de hand van elleboogbreedte en lichaamslengte kan worden afgelezen aan de hand van de tabellen in dit document.
  • Metropolitan Life Tabel van het Maastricht UMC+: in het Maastricht UMC+ is een aangepaste tabel ontwikkeld, waarin lengte en gewicht zijn aangepast: de Metropolitan Life tabel, gebaseerd op een groep mensen van 25-59 jaar oud.