Patiënteninformatie

Op deze pagina vind u patiëntenvoorlichtingsinformatie over de meting van de voedingstoestand door middel van een Nutritional Assessment. 

Inleiding

Bij het bepalen van het juiste voedingsbeleid, heeft uw diëtist gegevens nodig over uw voedselinname, uw lichaamssamenstelling en het aantal calorieën dat u per dag nodig heeft.  Hiervoor worden een aantal metingen uitgevoerd. Het bepalen van uw voedingstoestand aan de hand van deze gegevens noemen we een Nutritional Assessment.

Voorbereiding

Een betrouwbare meting vereist een goede voorbereiding, namelijk:

  • Minimaal 8 uur voor de meting mag u niet meer eten of drinken; alleen water is toegestaan;
  • Medicijnen neemt u volgens uw dagelijkse routine in; Heeft u diabetes dan dient u uw insuline aan te passen aan het eetmomenten (na de meting). Bij vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Diëtetiek
  • Vanaf het moment dat u wakker bent tot aan de start van de metingen dient u zo weinig  mogelijk inspanning/ activiteit te hebben.
  • Komt u voor poliklinische meting naar het ziekenhuis? Kom dan met de auto of het openbaar vervoer in plaats van met de fiets;
  • Bent u opgenomen in het ziekenhuis? Blijf dan voor de meting rustig in bed liggen en ga bijvoorbeeld  niet douchen;
  • Zorg dat u vlak voor de meting uw blaas hebt geledigd;
  • Houdt er rekening mee dat u zich gedeeltelijk dient te ontkleden voor de bepaling van gewicht en meting van huidplooien.
  • Sieraden kunnen tijdens de meting niet worden gedragen.

 

De metingen

De metingen vinden plaats in de ochtend. U meldt zich op niveau 4 bij het secretariaat Diëtetiek. Uw diëtist of een medewerker van het Nutritional Assessment begeleidt u naar  de onderzoeksruimte op niveau 2 waar de metingen plaatsvinden. Als het onderzoek plaatsvindt tijdens opname in het Maastricht UMC+, komt de onderzoeker u op uw kamer ophalen. Indien nodig zullen de metingen herhaald worden tijdens uw behandeltraject om veranderingen te kunnen monitoren. De metingen zullen in totaal ongeveer één uur van uw tijd innemen en zijn voor u niet belastend. De aangekruiste metingen zullen bij u worden uitgevoerd:

Energieverbruik in rust (30 minuten)

Tijdens deze  meting wordt uw energiegebruik gemeten aan de hand van de samenstelling van uw in- en uitgeademde lucht. Hiermee bepalen  we hoeveel  calorieën u per dag nodig heeft. Tijdens deze meting ligt u rustig op een bed en wordt er een doorzichtige kap over uw hoofd geplaatst, waarin de uitgeademde lucht wordt opgevangen en gemeten.

Lichaamssamenstelling m.b.v. Bio-elektrische Impedantie Analyse (5 minuten)

Om uw lichaamssamenstelling (vetmassa en spiermassa) te meten worden er elektrodes op uw handen en voeten aangebracht.  Deze elektrodes sturen een zeer lichte, niet voelbare wisselstroom door uw lichaam. Hierdoor kan het meetapparaat uw vet, vocht en spiermassa berekenen. 

Lichaamssamenstelling m.b.v. omtrekken en huidplooien (10 minuten)

Naast uw lengte en gewicht worden huidplooien en omtrekken gemeten. Met een huidplooimeter wordt de dikte van vier huidplooien gemeten (voor en achterkant van de bovenarm, op de heup en op het schouderblad) Hiermee wordt eveneens berekend  hoeveel vet en spieren er in uw lichaam aanwezig zijn. De pols-, arm-,  middel- en heupomtrek worden gemeten met een meetlint gemeten. Verder wordt de breedte van uw elleboog gemeten.

Handknijpkracht-meting (5 minuten)

Tot slot meten we uw maximale knijpkracht. Tijdens deze meting knijpt u zo hard mogelijk in de knijpkrachtmeter.  Uw knijpkracht zegt iets over de hoeveelheid en kwaliteit van uw  spiermassa.

De resultaten van de metingen worden doorgegeven aan uw behandelend specialist en diëtist.

 

Sluit de enquête